Welke mogelijkheden biedt augmented reality voor jouw bedrijf?

Augmented reality voegt een virtuele dimensie toe aan de wereld die wij zien. Een interessante technologie dus met volop interessante mogelijkheden, ook voor ondernemers. Tijd voor een kijkje in deze techniek en de mogelijkheden voor het bedrijfsleven.

De mogelijkheden van augmented reality voor ondernemersWat is augmented reality?

Van virtuele etalages tot het virtueel passen van kleding; ook voor ondernemers biedt augmented reality steeds meer mogelijkheden. Het ontwikkelt zich in hoog tempo tot een veelzijdige techniek die in de toekomst weleens een grote rol kan gaan spelen in communicatie, verkoop en (merk)beleving. Maar wat is het eigenlijk? 

Kort gezegd is het een technologie die een extra, virtuele dimensie toevoegt aan de fysieke wereld. Dit kunnen virtuele objecten of zelfs een hele virtuele wereld zijn. 

De techniek voegt dus als het ware informatie toe aan de dingen die wij zien. Vrij vertaald is de term dan ook 'toegevoegde realiteit'. Augmented reality kan via verschillende apparaten ingezet worden waaronder smartphones, tablets, devices zoals Google Glass en Virtual Reality brillen.

De voordelen van augmented reality

Augmented Reality is een ongelofelijk veelzijdige technologie die op allerlei manieren inzetbaar is. Onderstaand de belangrijkste voordelen op een rij:

 • De ervaring wordt levendiger
 • Je kunt een persoonlijke beleving voor klanten creëren
 • Consumenten kunnen iets 'proberen' voor ze het kopen
 • Eenvoudig extra informatie toevoegen aan producten
 • Samenwerken gaat gemakkelijker
 • Besturing van interfaces werkt natuurlijker
 • Je creëert een exclusieve klantbeleving

Wat kun je ermee als ondernemer?

Zoals eerder al aangegeven biedt de techniek jou als ondernemer interessante nieuwe mogelijkheden. Een paar voorbeelden op een rij.

Praktijkgerichte trainingen

Met augmented reality zijn saaie trainingen met praktijkcases uit een boek verleden tijd. Zeker voor de retail-/ salesbranche biedt dit nieuwe mogelijkheden om personeel gerichter te trainen. Denk bijvoorbeeld aan het projecteren van een virtuele klant die allerlei veel voorkomende of juist onvoorspelbare acties uitvoert waar een medewerker in opleiding mee kan oefenen. Maar ook in de techniek biedt deze technologie allerlei mogelijkheden zoals het projecteren van een virtuele motor waarop een monteur in opleiding kan oefenen. En wat dacht je van het opleiden van agenten door ze te laten oefenen in gesimuleerde omgevingen? Mogelijkheden genoeg dus.

Beleving creëren

Ook voor bedrijven die consumenten een beleving aanbieden is er veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan musea waar je via augmented reality allerlei extra info geeft en specifieke punten in een schilderij kan uitlichten. Of een toeristische rondleiding waarbij je een historisch straatbeeld van vroegere tijden over het huidige beeld projecteert. Op deze manier geef je bezoekers een veel sterkere en levendigere beleving. Ook kun je brochures tot leven laten komen en lezers bijvoorbeeld een 3D-projectie van een automodel laten zien.

Personalisatie

De vraag hoe je een klantbeleving persoonlijker maakt is en blijft relevant. Augmented reality kan hierbij op verschillende manieren helpen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor klanten om in de winkel virtueel kleding te passen en direct suggesties te doen voor soortgelijke kleding. Of zelfs het tonen van aanbiedingen die passen bij de voorkeuren van de klant. Een interessant concept waarmee je klanten veel gerichter benadert. En wellicht dat in de toekomst een mooie combinatie tussen augmented reality en beacon technologie mogelijk is?

Augmented reality in de praktijk

Maar hoe vertaalt dit zich in de praktijk? Op dit moment zetten meerdere bedrijven deze technologie al in binnen hun onderneming. Onderstaand enkele voorbeelden van de praktijkwerking van augmented reality. 

IKEA virtuele catalogus

In de zomer van 2013 bracht IKEA een catalogus uit waarin augmented reality verwerkt was. Zo konden mensen direct een meubelstuk in hun interieur projecteren om te kijken hoe het past. In onderstaande video zie je hoe dit werkt.

Kleding shoppen bij American Apparel

Met de app van American Apparel kunnen gebruikers direct allerlei info over hun favoriete kledingstuk of schoenen bekijken zoals de diverse kleuren, reviews en diverse foto´s.

Het kantoor als digitaal slagveld

Tot slot nog een grappig voorbeeld van Magic Leap. In de video zie je een medewerker verschillende digitale apps beheren en vervolgens zijn werkomgeving omtoveren tot een digitaal slagveld. Weer eens wat anders dan een koffiebreak.

Alles bij elkaar is augmented reality een technologie met volop potentie voor de toekomst die in verschillende branches veel nieuwe mogelijkheden biedt om klanten beter en gerichter te benaderen. Ook iets voor jouw bedrijf?

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?

Servicepartner bij u in de buurt

Bent u op zoek naar een servicepartner van Compleet bij u in de buurt?