Online ondernemen: 5 tips waarmee je veilig via smartphone of tablet werkt

Door alle technologische ontwikkelingen ben je als ondernemer steeds minder plaatsgebonden. Tegelijkertijd wordt online veiligheid steeds belangrijker. Bekijk daarom deze handige tips om veilig te werken via smartphone en tablet.

Tips voor veilig online ondernemen via tablet en smartphoneAltijd en overal werken

Onderweg je mails beantwoorden, in de trein een presentatie maken of in dat ene leuke koffietentje met collega's een brainstorm sessie uitwerken. We worden ook op werkgebied steeds flexibeler. De huidige technologie biedt dan ook volop mogelijkheden waardoor we niet langer aan ons bureau gebonden zijn om ons werk te doen. De Bring Your Own Device (BYOD) trend onderstreept dit en laat zien dat we ook vaker privé apparaten voor werkdoeleinden gebruiken.

Handig, maar niet zonder risico. Het laatste dat je wilt is dat gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt te liggen of dat je netwerk besmet raakt met een virus. Verstandig dus om tijdig preventieve maatregelen in te voeren en de veiligheid van je bedrijf ook online onder controle te houden.

Tips voor veilig online ondernemen

De volgende tips helpen je om veilig via smartphone of tablet te werken:

  1. Zorg voor goede beveiligingssoftware zoals een antivirus programma of firewall op je apparaat;
  2. Stel naast je huidige WiFi netwerk een apart (draadloos) netwerk in dat je voor zakelijke activiteiten gebruikt;
  3. Zorg ervoor dat je op afstand data kunt wissen op het apparaat. Zo verwijder je snel gevoelige data als het apparaat bijvoorbeeld is gestolen;
  4. Log nooit in op openbare WiFi netwerken. Deze netwerken zijn onbeveiligd en vormen daardoor een groot veiligheidsrisico;
  5. Maak heldere afspraken welke apps wel of juist niet op de smartphone of tablet mogen staan. Sommige apps vereisen toegang tot bijvoorbeeld de camera of het adresboek, wat je als bedrijf niet wilt. Zorg intern dus voor een blacklist met apps die je niet op het apparaat mag installeren.

BYOD of CYOD?

Een andere tip is om over te stappen van een Bring Your Own Device (BYOD) naar een Choose Your Own Device (CYOD) cultuur. Bij BYOD gebruiken medewerkers hun eigen privé smartphone of tablet voor zakelijk gebruik. Op zich een aantrekkelijk idee, want medewerkers kiezen het apparaat dat ze zelf fijn vinden en als bedrijf bespaar je op hardware kosten. Helaas is het hierdoor ook een stuk moeilijker om veiligheidsrisico's te controleren. Ga daarom voor een CYOD strategie. Hierbij kiezen je medewerkers een apparaat uit een selectie die jij samenstelt. Deze apparaten kun je zelf zo instellen en beveiligen als jij wilt, waardoor ook de veiligheid veel beheersbaarder is. Zo kies je voor maximale flexibiliteit én veilig online werken.

Meer tips voor efficiënt en veilig ondernemen? Bekijk dan ook eens onze blog.

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?