Netwerken is geen obstakel meer voor introverte ondernemers

Sommige mensen denken dat je als ondernemer extrovert moet zijn om succesvol te kunnen zijn. In 2015 is niets minder waar. Dit digitale tijdperk biedt talloze kansen. Wij zetten er graag 3 op een rijtje voor je.

Als ondernemer is netwerken onvermijdelijk. Of het nu om (potentiële) klanten of relaties gaat, ondernemen blijft ‘een mensending’ en dat gaat gepaard met communicatie. Dit kan lastig zijn als je het moeilijk vindt om het ijs te breken of introvert bent. Gelukkig is dit allang geen onoverkomelijk obstakel meer. Sterker nog, introvert zijn is ‘in’ en biedt mogelijkheden. Sommige mensen vinden dat introverte mensen juist perfecte of zelfs betere ondernemers zijn. Bovendien kun je in dit digitale tijdperk op allerlei middelen een beroep doen.

3 voordelen van het digitale tijdperk

1. Je kunt nadenken over je reactie

Een groot voordeel van digitale kanalen is dat je rustig kunt nadenken over jouw berichten of reacties. Je hoeft niet direct met een gevatte reactie te komen en kunt jouw verhaal weloverwegen vormgeven, al dan niet in samenwerking met anderen.

2. Je kunt jezelf alvast verkopen

Voor het eerst contact maken, verloopt soms stroefjes. Des te prettiger is het als je kan voortborduren op eerdere successen en daarmee het eerste contact tot stand te laten komen. Via LinkedIn kun je bijvoorbeeld content delen die te maken heeft met succesvol afgeronde projecten. Daarbij kunnen jouw klanten of relaties je aanbevelen op persoonlijke titel of per afzonderlijke ‘skill’. Ook op andere kanalen zoals Twitter of relevante blogs kun je jouw succesverhalen en aanbevelingen delen. Het is goed mogelijk dat je na dat eerste contactmoment moeiteloos praat over jouw onderneming en de leuke projecten die je doet. Als je zorgt voor goede online content en aanbevelingen kan het zomaar zijn dat jij jezelf niet eens meer hoeft te verkopen. En dat maakt het veel makkelijker om direct inhoudelijk het gesprek aan te gaan.

3. Je kunt het ijs alvast breken

Een ander voordeel is dat je de persoon die je gaat ontmoeten kunt bestuderen en aanknopingspunten kunt zoeken. Deze kun je gebruiken voor je content, maar ook voor een gesprek met relevante relaties. Misschien is het makkelijker om te starten met het bespreken de voetbalwedstrijden van afgelopen weekend of om te vragen naar het eten in het restaurant waarvan zij foto’s hadden gepost. Als je liever ingaat op inhoudelijke onderwerpen kun je je natuurlijk ook mengen in gesprekken in relevante groepen op LinkedIn of onder blogs op relevante websites. 

3 tips om te netwerken

1. Netwerken via sociale media

Meer dan 50% van de bedrijven en meer dan 80% van de consumenten is aanwezig op sociale media en beide groepen nemen in aantallen jaarlijks nog steeds toe (juni 2015). Het zijn dan ook bij uitstek mooie kanalen om met andere mensen in contact te komen.

2. Netwerken via apps

Verkopen via apps is niets nieuws onder de zon. Nu begint ook het ondernemen en netwerken via apps vorm te krijgen. Eerder schreven we al over Tendr, waarmee ondernemers op een Tindr-achtige manier worden gematcht met start-ups om in te investeren. Ook netwerken zou nu makkelijker kunnen worden met appjes op je smartphone. Hoewel er al talloze apps zijn om mensen te ontmoeten is er nu een netwerk-app die zelfs de aandacht van topondernemer Richard Branson en rapper Will.i.am heeft getrokken.

De app KnockKnock, van de Nederlandse developer David Wyler, zou dat verschrikkelijke eerste contact een stuk makkelijker moeten maken. KnockKnock zoekt mensen bij jou in de buurt die de app ook gebruiken en maakt het heel eenvoudig om met hen te chatten en contactgegevens uit te wisselen. Doordat je met iedereen in de buurt in contact kunt komen kun je alvast kijken wie aanwezig is en zelfs eerst online kennis maken. 

3. Online kennis verzamelen, delen én contact maken

Je kunt talloze (online) trainingen en webinars volgen en er zijn zo mogelijk nog meer blogs met tips om jouw drempels te overwinnen. Als je wilt, kun je dagen vullen met lezen en leren. Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw ervaringen te delen met andere ondernemers. Dit betekent uiteraard dat jij je er senang bij moet voelen om je open te stellen, maar je kunt gegarandeerd rekenen op een schare dankbare mede-ondernemers.

En, dit zouden zomaar eens interessante gesprekspartners kunnen zijn op jouw volgende netwerkgelegenheden!

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap?