Met deze 5 tips kom jij in de flow

Ben je er even helemaal uit en is een goede flow ver te zoeken? Of weet je nog niet hoe je jouw flow triggert? Bekijk dan deze vijf tips om in de flow te komen.

Als je 'in de flow zit' lijkt alles veel soepeler te gaan. Je barst van de inspiratie en dat ene project waar je al een poos op vastliep lukt ook opeens. Liefst zit je dus altijd in de flow.

De Hongaarse psycholoog Csikszentmihalyi onderzocht dit fenomeen en kwam met vijf tips hoe je jouw flow vindt en/ of vasthoudt.

1. Vind je drijfveren
Drijfveren spelen een belangrijke rol om te ontdekken hoe je in de juiste 'state of mind' komt. Ga daarom op onderzoek uit wat jouw persoonlijke drijfveren zijn. Welke werkzaamheden vind je leuk om te doen? Zet ze op een rij en zet de reden erachter. Zo kom je steeds dichter bij de kern tot wat jou drijft. En je zult zien: hoe meer je doet wat je echt leuk vindt, hoe vaker je het gevoel hebt dat alles lekker loopt.

2. Stop met uitstellen
Een vervelende mail beantwoorden, een boze klant bellen of een project uitwerken waar je geen zin in hebt. Het zijn typische voorbeelden van werkzaamheden die je uit blijft stellen. Het advies van Csikszentmihalyi? Stop ermee! Door deze klusjes uit te stellen blijven ze als een donkere wolk boven je hangen en slurpen ze energie. Oppakken en aftikken is dus het advies.

3. Welke methode werkt voor jou?
Er zijn verschillende methodes om flow te creëren en mentale blokkades te voorkomen. Een bekend voorbeeld is de Getthings Things Done methode. Deze methode is een handig hulpmiddel om prioriteiten te stellen in je werkzaamheden en helpt je om concrete acties aan taken te verbinden.

Toch niets voor jou? Probeer dan de Pomodoro Techniek. Met deze methode trek je 'korte sprints' van 25 minuten die je afwisselt met pauzes.

4. De kracht van een stimulerende omgeving
Van een stimulerende werkomgeving krijg je extra energie. Probeer dus om deze zo stimulerend mogelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat planten hier een belangrijke rol in vervullen en bijdragen aan je welzijn, productiviteit en creativiteit. Ook helpt het als je omringd wordt met personen waar je energie van krijgt.

5. Ontdek wat voor jou werkt
Het vinden van jouw flow is niet altijd even gemakkelijk. Blijf daarom ontdekken wat voor jou het beste werkt en geef het niet te snel op. Achterhaal hoe je jouw talenten het beste combineert met je vaardigheden en vind jouw flow!

Bron: 42bis.nl

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.