Met deze 5 tips kom jij in de flow

Ben je er even helemaal uit en is een goede flow ver te zoeken? Of weet je nog niet hoe je jouw flow triggert? Bekijk dan deze vijf tips om in de flow te komen.

Als je 'in de flow zit' lijkt alles veel soepeler te gaan. Je barst van de inspiratie en dat ene project waar je al een poos op vastliep lukt ook opeens. Liefst zit je dus altijd in de flow.

De Hongaarse psycholoog Csikszentmihalyi onderzocht dit fenomeen en kwam met vijf tips hoe je jouw flow vindt en/ of vasthoudt.

1. Vind je drijfveren
Drijfveren spelen een belangrijke rol om te ontdekken hoe je in de juiste 'state of mind' komt. Ga daarom op onderzoek uit wat jouw persoonlijke drijfveren zijn. Welke werkzaamheden vind je leuk om te doen? Zet ze op een rij en zet de reden erachter. Zo kom je steeds dichter bij de kern tot wat jou drijft. En je zult zien: hoe meer je doet wat je echt leuk vindt, hoe vaker je het gevoel hebt dat alles lekker loopt.

2. Stop met uitstellen
Een vervelende mail beantwoorden, een boze klant bellen of een project uitwerken waar je geen zin in hebt. Het zijn typische voorbeelden van werkzaamheden die je uit blijft stellen. Het advies van Csikszentmihalyi? Stop ermee! Door deze klusjes uit te stellen blijven ze als een donkere wolk boven je hangen en slurpen ze energie. Oppakken en aftikken is dus het advies.

3. Welke methode werkt voor jou?
Er zijn verschillende methodes om flow te creëren en mentale blokkades te voorkomen. Een bekend voorbeeld is de Getthings Things Done methode. Deze methode is een handig hulpmiddel om prioriteiten te stellen in je werkzaamheden en helpt je om concrete acties aan taken te verbinden.

Toch niets voor jou? Probeer dan de Pomodoro Techniek. Met deze methode trek je 'korte sprints' van 25 minuten die je afwisselt met pauzes.

4. De kracht van een stimulerende omgeving
Van een stimulerende werkomgeving krijg je extra energie. Probeer dus om deze zo stimulerend mogelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat planten hier een belangrijke rol in vervullen en bijdragen aan je welzijn, productiviteit en creativiteit. Ook helpt het als je omringd wordt met personen waar je energie van krijgt.

5. Ontdek wat voor jou werkt
Het vinden van jouw flow is niet altijd even gemakkelijk. Blijf daarom ontdekken wat voor jou het beste werkt en geef het niet te snel op. Achterhaal hoe je jouw talenten het beste combineert met je vaardigheden en vind jouw flow!

Bron: 42bis.nl

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.