Leren netwerken? Zo word je een netwerktalent!

Vind jij netwerken maar niets en heb je het gevoel dat je er gewoon niet voor in de wieg bent gelegd? Bekijk dan onze tips en wordt een netwerktalent.

Tips om beter te leren netwerkenNetwerken is voor de meeste ondernemers een essentiële bezigheid om een waardevol netwerk te onderhouden en uit te breiden. Helaas is niet iedereen een natuurtalent en kan je soms aardig opkijken tegen 'weer zo een netwerkborrel'.

Daarom hebben wij een paar tips voor je op een rij gezet die je helpen om je netwerk skills te verbeteren.

Tip 1: luister naar je gesprekspartner
Netwerken draait om het opbouwen van relaties. Een veel gemaakte fout is dan ook dat ondernemers netwerken enkel zien als verkoopkans. Een insteek waarmee je het risico loopt dat je de interesse van je gesprekspartner snel kwijt bent. Hoe je het dan wel aanpakt? Door te luisteren en oprechte interesse in je gesprekspartner te tonen.

Tip 2: vraag door
Ook al draait het uiteindelijk om jouw business, toch is het niet handig om het de hele tijd over jezelf te hebben. Toon dan ook interesse in de ander en vraag door op vragen in plaats van direct weer op je eigen verhaal over te schakelen. Vraag bijvoorbeeld naar successen, waarom ze ondernemer zijn geworden en eventueel naar het persoonlijke leven. Zo maak je een positieve indruk op je gesprekspartner.

Tip 3: initieer het gesprek
Ken je het gezegde 'niet geschoten, is altijd mis'? Dat geldt dus ook voor netwerken, want met de hele avond stil in een hoekje staan schiet niemand iets op. Dus hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer een gesprek aan te knopen. Stel hiervoor simpele openingsvragen zoals 'mag ik erbij komen staan?', 'waarom ben jij naar dit congres gekomen?' en 'wat vond jij van de presentaties?'. Simpele binnenkomers waarmee je het ijs breekt.

Tip 4: let op je non-verbale communicatie
Als mensen je aardig vinden zullen ze ook sneller zaken met je doen. Zorg dan ook dat je een positieve meerwaarde bent in het gesprek. Luister naar de ander, zorg voor een open houding en glimlach. Non-verbale communicatie heeft een grote invloed op hoe je overkomt op anderen. Een glimlach is hierbij een goede manier om warm en minder nerveus over te komen.

Tip 5: vertel met passie
Zorg dat je jouw verhaal klaar hebt als iemand naar je bedrijf vraagt. Dit is tenslotte je kans om jezelf (en je bedrijf) in de schijnwerpers te zetten. Vertel hierbij kort en bondig wat je doet, maar misschien nog wel het belangrijkste: vertel je verhaal met passie. Vertel over successen, mislukkingen en uitdagingen en sluit af met een positieve noot. Zo kom je gedrevener over en onthouden mensen je beter.

Tip 6: gebruik elkaars netwerk
Binnen het ondernemers vak genereert het 'via via' principe regelmatig business. Zie je gesprekspartner dan ook niet als potentiële klant, maar probeer hem of haar een ambassadeur te maken. Dit doe je door je passie en doelen te delen en een positieve indruk na te laten. Zo is de kans dat iemand later tijdens een gesprek aan je terugdenkt en jou aanbeveelt groter.

Tip 7: durf het concreet te maken
Heb je kennis gemaakt en komt het gesprek op gang? Durf dan zaken ook concreter te maken. Stel bijvoorbeeld vragen zoals 'hoe kan ik jou verder helpen?' en daarna 'heb je nog ideeën voor mij?'. Stel tot slot nog de vraag 'met wie zou ik nog eens moeten praten volgens jou?' (en zou je me kunnen introduceren?). 

Tip 8: opvolging
Netwerken draait ook om het onderhouden van relaties. Stuur dus binnen 48 uur eens een e-mailtje waarin je inspeelt op de interesses/ business van je gesprekspartner. Door de inhoud een nieuwswaardig karakter mee te geven laat je niet alleen blijken dat je goed hebt geluisterd, maar ook dat je hem of haar verder wilt helpen. Een goede basis voor een waardevolle relatie!

Tot zover onze netwerk tips voor ondernemers. Klaar voor meer handige tips voor succesvoller ondernemen? Neem dan eens een kijkje op onze Compleet blog.

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?