Leren netwerken? Zo word je een netwerktalent!

Vind jij netwerken maar niets en heb je het gevoel dat je er gewoon niet voor in de wieg bent gelegd? Bekijk dan onze tips en wordt een netwerktalent.

Tips om beter te leren netwerkenNetwerken is voor de meeste ondernemers een essentiële bezigheid om een waardevol netwerk te onderhouden en uit te breiden. Helaas is niet iedereen een natuurtalent en kan je soms aardig opkijken tegen 'weer zo een netwerkborrel'.

Daarom hebben wij een paar tips voor je op een rij gezet die je helpen om je netwerk skills te verbeteren.

Tip 1: luister naar je gesprekspartner
Netwerken draait om het opbouwen van relaties. Een veel gemaakte fout is dan ook dat ondernemers netwerken enkel zien als verkoopkans. Een insteek waarmee je het risico loopt dat je de interesse van je gesprekspartner snel kwijt bent. Hoe je het dan wel aanpakt? Door te luisteren en oprechte interesse in je gesprekspartner te tonen.

Tip 2: vraag door
Ook al draait het uiteindelijk om jouw business, toch is het niet handig om het de hele tijd over jezelf te hebben. Toon dan ook interesse in de ander en vraag door op vragen in plaats van direct weer op je eigen verhaal over te schakelen. Vraag bijvoorbeeld naar successen, waarom ze ondernemer zijn geworden en eventueel naar het persoonlijke leven. Zo maak je een positieve indruk op je gesprekspartner.

Tip 3: initieer het gesprek
Ken je het gezegde 'niet geschoten, is altijd mis'? Dat geldt dus ook voor netwerken, want met de hele avond stil in een hoekje staan schiet niemand iets op. Dus hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer een gesprek aan te knopen. Stel hiervoor simpele openingsvragen zoals 'mag ik erbij komen staan?', 'waarom ben jij naar dit congres gekomen?' en 'wat vond jij van de presentaties?'. Simpele binnenkomers waarmee je het ijs breekt.

Tip 4: let op je non-verbale communicatie
Als mensen je aardig vinden zullen ze ook sneller zaken met je doen. Zorg dan ook dat je een positieve meerwaarde bent in het gesprek. Luister naar de ander, zorg voor een open houding en glimlach. Non-verbale communicatie heeft een grote invloed op hoe je overkomt op anderen. Een glimlach is hierbij een goede manier om warm en minder nerveus over te komen.

Tip 5: vertel met passie
Zorg dat je jouw verhaal klaar hebt als iemand naar je bedrijf vraagt. Dit is tenslotte je kans om jezelf (en je bedrijf) in de schijnwerpers te zetten. Vertel hierbij kort en bondig wat je doet, maar misschien nog wel het belangrijkste: vertel je verhaal met passie. Vertel over successen, mislukkingen en uitdagingen en sluit af met een positieve noot. Zo kom je gedrevener over en onthouden mensen je beter.

Tip 6: gebruik elkaars netwerk
Binnen het ondernemers vak genereert het 'via via' principe regelmatig business. Zie je gesprekspartner dan ook niet als potentiële klant, maar probeer hem of haar een ambassadeur te maken. Dit doe je door je passie en doelen te delen en een positieve indruk na te laten. Zo is de kans dat iemand later tijdens een gesprek aan je terugdenkt en jou aanbeveelt groter.

Tip 7: durf het concreet te maken
Heb je kennis gemaakt en komt het gesprek op gang? Durf dan zaken ook concreter te maken. Stel bijvoorbeeld vragen zoals 'hoe kan ik jou verder helpen?' en daarna 'heb je nog ideeën voor mij?'. Stel tot slot nog de vraag 'met wie zou ik nog eens moeten praten volgens jou?' (en zou je me kunnen introduceren?). 

Tip 8: opvolging
Netwerken draait ook om het onderhouden van relaties. Stuur dus binnen 48 uur eens een e-mailtje waarin je inspeelt op de interesses/ business van je gesprekspartner. Door de inhoud een nieuwswaardig karakter mee te geven laat je niet alleen blijken dat je goed hebt geluisterd, maar ook dat je hem of haar verder wilt helpen. Een goede basis voor een waardevolle relatie!

Tot zover onze netwerk tips voor ondernemers. Klaar voor meer handige tips voor succesvoller ondernemen? Neem dan eens een kijkje op onze Compleet blog.

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?