Internet op vakantie: wat je wilt weten over roaming

Deze zomer op vakantie zonder dat er bij terugkomst een gigantische rekening voor internetkosten op de mat ligt? Lees dan onderstaand meer over de belangrijkste zaken over roaming en tips om je internetverbruik onder controle te houden.

Ondernemen op vakantie: tips voor internetten op vakantie zonder hoge roaming kostenAls ondernemer ben je nooit helemaal op vakantie. Want ook al zit je op het strand in een exotisch oord, toch kriebelt het. Zou je al reactie hebben op die belangrijke offerte? Draait alles goed op de werkvloer? En mis je geen belangrijke zaken? De neiging om je internet aan te laten staan en regelmatig je mail te checken is dan ook groot. Logisch, maar een dure aangelegenheid als je niet oppast. Want ook al zijn de kosten voor bellen en internetten in het buitenland flink gedaald, het tarief is nog altijd een stuk hoger dan in Nederland.

 

Kosten roaming en bellen in het buitenland

Sinds 1 juli 2014 kost een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent per minuut. Een sms'je kost 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moet maximaal 24 cent betaald worden. 

Per april 2016 worden de roaming tarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms'jes en 5 eurocent per megabyte voor data. Vanaf juni 2017 vervallen de roaming kosten zelfs helemaal waardoor bellen en internetten in alle Europese lidstaten even duur wordt.

7 tips voor internetten in het buitenland

Natuurlijk zijn er allerlei tips om de kosten van je internetverbruik in het buitenland te beperken. Onderstaand een paar handige tips:

1. Stel je Whatsapp in om foto's en video's niet automatisch te downloaden. Ga in Whatsapp naar instellingen > Chatinstellingen > bewaar ontvangen media (op iPhone) of media automatisch downloaden (op Android). Stel hier in dat je media alleen wilt downloaden bij verbinding met WiFi.

2. Zet het automatisch afspelen van filmpjes op Facebook uit. Ga op Android naar de Facebook-app, ga naar het menu > app instellingen > video’s automatisch afspelen. Selecteer hier ‘Alleen wifi’. Op je iPhone ga je naar de Facebook-app > tik op de drie horizontale strepen > accountinstellingen > Video’s en foto’s > Automatisch afspelen en schakel deze uit.

4. Zet het automatisch afspelen van filmpjes op Twitter uit. Ga in de Twitter-app naar Instellingen > Video autoplay > kies Gebruik alleen wifi. Dit geldt op dit moment enkel voor iPhones aangezien video's op Android niet automatisch worden afgespeeld.

4. Zet het automatisch afspelen van filmpjes op Twitter uit. Ga in de Twitter-app naar Instellingen > Video autoplay > kies Gebruik alleen wifi.

5. Bekijk zo min mogelijk video's en pas op met muziek streamen. Deze diensten kosten veel data waardoor je verbruik snel oploopt.

6. Je verwacht het misschien niet, maar ook het navigeren via je smartphone kost veel data. Elke keer als de kaart verschuift wordt namelijk een nieuwe kaart gedownload. En dat tikt behoorlijk aan. Sla daarom van tevoren kaarten op. Hiervoor ga je naar Instellingen > mijn plaatsen > offline kaarten. Een andere optie is de handige kaarten app Maps.me.

7. Zet je automatische updates uit.

Tot zover onze tips voor roaming in het buitenland. Meer lezen over slimmer ondernemen op vakantie? Bekijk dan ook eens ons artikel zonder stress bereikbaar op vakantie

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?