Innovatief ondernemen: de zakelijke mogelijkheden van Beacon technologie

Wordt Beacon technologie een van de grote nieuwe innovaties van de toekomst? Met het oog op alle huidige ontwikkelingen zou het zomaar kunnen. In dit artikel gaan we in op de Beacon technologie zelf en de toepassingsmogelijkheden voor retailers en ondernemers.

Wat is Beacon technologie?

Beacon technologie is een draadloze technologie die data over korte afstanden overbrengt en apparaten met elkaar laat communiceren via Bluetooth Low Energie (BLE). Een innovatief concept waarbij Bluetooth zenders/ ontvangers communiceren met smartphones en tablets in de buurt. Interessant voor bv. retailers omdat je zo potentiële klanten in de buurt gerichte aanbiedingen kunt doen (later in dit artikel meer over de mogelijkheden). BLE biedt diverse voordelen ten opzichte van de klassieke Bluetooth. Deze nieuwe techniek is energiezuiniger, goedkoper en flink nauwkeuriger. Zo heeft BLE een maximaal bereik van 50 meter zonder in te leveren op nauwkeurigheid. BLE is geïntegreerd in de nieuwere generaties smartphones en apparaten en daardoor op steeds grotere schaal inzetbaar. 

Beacon technologie voor retailers

Door de manier waarop de Bluetooth zenders/ ontvangers en apparaten met elkaar communiceren en het sterk lokale karakter is de Beacon technologie breed inzetbaar. Een eerste belangrijk toepassingsgebied is het verbeteren van de klantreis in de winkel, een interessante optie voor retailers. Door Beacons in een winkel te plaatsen kun je als retailer een klant bijvoorbeeld gerichte aanbiedingen sturen of relevante productinformatie en reviews tonen bij het product waar ze interesse in hebben. Ook kun je als winkelier het gedrag van je klanten analyseren en inzicht krijgen hoe bezoekers zich door de winkel bewegen. 

Nog interessanter wordt het als iemand een Beacon compatible app van een winkel heeft geïnstalleerd. Hierdoor kun je de klantreis nog verder personaliseren door bv. iemand digitaal te begroeten bij binnenkomst of herinneringen te sturen van een product dat ze nog uit jouw winkel nodig hebben. Hoe dit in praktijk werkt zie je in onderstaand filmpje.

In Amerika zetten ook horecagelegenheden zoals cafés Beacon technologie in om klanten toegang te geven tot digitale magazines die ze tijdens het verblijf kunnen lezen. Als de klant het pand verlaat wordt de toegang automatisch weer geblokkeerd. Dit concept is natuurlijk ook uitstekend inzetbaar voor bijvoorbeeld kappers, de wachtkamer bij de dokter of in de trein.

Mobiel betalen via iBeacon

Daarnaast is het systeem ook geschikt voor mobiele betalingen. Hierbij stuurt een apparaat met Beacon-app de informatie rechtstreeks door aan het betaaltoestel, waardoor je de smartphone dus niet speciaal naast het betaalautomaat hoeft te houden. Een ander voordeel is de laagdrempeligheid. Zo hoef je bij iBeacon, de Apple versie van Beacons, enkel een Apple account te hebben. Banken en creditcardmaatschappijen zijn dus overbodig voor de betaling. De verwachting is dat deze manier van werken op korte termijn ook wordt gekoppeld aan bv. Google Wallet en Samsung Wallet.

Verbeter de customer journey met Beacon technologie

Voor marketeers bieden Beacons de mogelijkheid om (potentiële) klanten te benaderen met een boodschap die beter is afgestemd op context, locatie, gedrag van de gebruiker en het gebruikersprofiel. Hierdoor creëer je een veel gerichtere klantbeleving waardoor de kans op conversie hoger is. De kans dat je actie onderneemt op een boodschap die inspeelt op jouw huidige situatie is tenslotte veel groter dan bij een generieke aanbieding.  Denk hierbij ook weer aan de retailer die met Beacon technologie een klant exclusieve in-store aanbiedingen of kortingen biedt die overeenkomen met zijn of gebruikersprofiel.

Zo brengt de Beacon technologie de online en offline wereld samen met een klant- en data gedreven omnichannel focus en kan deze techniek weleens een grote impact hebben op de customer journey.

Coverfoto: Estimote.com

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?