Innovatief ondernemen: de zakelijke mogelijkheden van Beacon technologie

Wordt Beacon technologie een van de grote nieuwe innovaties van de toekomst? Met het oog op alle huidige ontwikkelingen zou het zomaar kunnen. In dit artikel gaan we in op de Beacon technologie zelf en de toepassingsmogelijkheden voor retailers en ondernemers.

Wat is Beacon technologie?

Beacon technologie is een draadloze technologie die data over korte afstanden overbrengt en apparaten met elkaar laat communiceren via Bluetooth Low Energie (BLE). Een innovatief concept waarbij Bluetooth zenders/ ontvangers communiceren met smartphones en tablets in de buurt. Interessant voor bv. retailers omdat je zo potentiële klanten in de buurt gerichte aanbiedingen kunt doen (later in dit artikel meer over de mogelijkheden). BLE biedt diverse voordelen ten opzichte van de klassieke Bluetooth. Deze nieuwe techniek is energiezuiniger, goedkoper en flink nauwkeuriger. Zo heeft BLE een maximaal bereik van 50 meter zonder in te leveren op nauwkeurigheid. BLE is geïntegreerd in de nieuwere generaties smartphones en apparaten en daardoor op steeds grotere schaal inzetbaar. 

Beacon technologie voor retailers

Door de manier waarop de Bluetooth zenders/ ontvangers en apparaten met elkaar communiceren en het sterk lokale karakter is de Beacon technologie breed inzetbaar. Een eerste belangrijk toepassingsgebied is het verbeteren van de klantreis in de winkel, een interessante optie voor retailers. Door Beacons in een winkel te plaatsen kun je als retailer een klant bijvoorbeeld gerichte aanbiedingen sturen of relevante productinformatie en reviews tonen bij het product waar ze interesse in hebben. Ook kun je als winkelier het gedrag van je klanten analyseren en inzicht krijgen hoe bezoekers zich door de winkel bewegen. 

Nog interessanter wordt het als iemand een Beacon compatible app van een winkel heeft geïnstalleerd. Hierdoor kun je de klantreis nog verder personaliseren door bv. iemand digitaal te begroeten bij binnenkomst of herinneringen te sturen van een product dat ze nog uit jouw winkel nodig hebben. Hoe dit in praktijk werkt zie je in onderstaand filmpje.

In Amerika zetten ook horecagelegenheden zoals cafés Beacon technologie in om klanten toegang te geven tot digitale magazines die ze tijdens het verblijf kunnen lezen. Als de klant het pand verlaat wordt de toegang automatisch weer geblokkeerd. Dit concept is natuurlijk ook uitstekend inzetbaar voor bijvoorbeeld kappers, de wachtkamer bij de dokter of in de trein.

Mobiel betalen via iBeacon

Daarnaast is het systeem ook geschikt voor mobiele betalingen. Hierbij stuurt een apparaat met Beacon-app de informatie rechtstreeks door aan het betaaltoestel, waardoor je de smartphone dus niet speciaal naast het betaalautomaat hoeft te houden. Een ander voordeel is de laagdrempeligheid. Zo hoef je bij iBeacon, de Apple versie van Beacons, enkel een Apple account te hebben. Banken en creditcardmaatschappijen zijn dus overbodig voor de betaling. De verwachting is dat deze manier van werken op korte termijn ook wordt gekoppeld aan bv. Google Wallet en Samsung Wallet.

Verbeter de customer journey met Beacon technologie

Voor marketeers bieden Beacons de mogelijkheid om (potentiële) klanten te benaderen met een boodschap die beter is afgestemd op context, locatie, gedrag van de gebruiker en het gebruikersprofiel. Hierdoor creëer je een veel gerichtere klantbeleving waardoor de kans op conversie hoger is. De kans dat je actie onderneemt op een boodschap die inspeelt op jouw huidige situatie is tenslotte veel groter dan bij een generieke aanbieding.  Denk hierbij ook weer aan de retailer die met Beacon technologie een klant exclusieve in-store aanbiedingen of kortingen biedt die overeenkomen met zijn of gebruikersprofiel.

Zo brengt de Beacon technologie de online en offline wereld samen met een klant- en data gedreven omnichannel focus en kan deze techniek weleens een grote impact hebben op de customer journey.

Coverfoto: Estimote.com

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?