Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

Succesvol ondernemen: tips voor beginnende ondernemersEigen baas zijn heeft voor veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Zelf bepalen wat je doet, hoe je het doet en die dingen nastreven waar je gelukkig van wordt; het zijn slechts enkele zaken die zelfstandig ondernemen zo interessant maken. Maar natuurlijk zijn er ook risico's, want je hebt opeens geen vast inkomen meer en ook het binnenhalen van opdrachten kan een hele uitdaging zijn. Daarom geldt ook bij ondernemen dat een goed begin het halve werk is. En daar helpt Compleet je graag mee met onderstaande tips voor beginnende ondernemers.

1. Bijt je vast en zet door

Al het begin is moeilijk en dat geldt al helemaal voor het opstarten van je eigen zaak. Vooral het vinden van nieuwe klanten is een uitdaging en kost tijd. De meeste startende ondernemers gaan eerst op zoek binnen hun eigen netwerk, maar ook deze bron raakt uitgeput. En wat dan? Laat je in ieder geval niet te snel uit het veld slaan doordat je even geen opdrachten krijgt. Het opbouwen van een nieuw netwerk en het vertrouwen winnen van opdrachtgevers kost nu eenmaal tijd. Bouw daarom een buffer op met spaargeld en ben zeker in het begin niet te kieskeurig met het aannemen van opdrachten.

2. Netwerk en speel jezelf in de kijker

Een bekende valkuil is dat ondernemers, zodra ze 'vol' zitten, niet meer aan acquisitie doen. Want je hebt toch geen tijd voor nieuwe opdrachten? Toch is het belangrijk om ook in deze periodes je gezicht te laten zien, zowel op netwerkevents als online. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een blog, blijf actief op social media en houdt contact met relaties die een potentiële klant zijn. En blijf natuurlijk netwerken om zo je zakelijk netwerk uit te breiden. Bekijk hiervoor ook onze tips om een netwerktalent te worden.

3. Zorg dat je bereikbaar & zichtbaar bent

Zichtbaar en bereikbaar zijn is voor elke ondernemer essentieel. Zorg dus dat je dit vanaf het begin goed regelt. Een professioneel ogende website die helder overbrengt wat jij voor een klant kan betekenen is hier een essentieel onderdeel van. Maar ook je bereikbaarheid is minstens zo belangrijk. Want zou jij zaken willen doen met iemand die nooit bereikbaar is of terugbelt? Regel daarom je zakelijke telefonie goed en zorg dat je optimaal bereikbaar bent voor potentiële opdrachtgevers en zakenrelaties. 

4. Investeer in je toekomst

Investeren kan erg eng zijn, zeker als je nog geen vaste stroom aan inkomsten hebt. Toch is het ook in de beginfase belangrijk om te investeren en die bekende 'sprong in het diepe' te wagen om je bedrijf verder te helpen. 

Overigens bedoelen we met investeren niet alleen maar geld, maar ook tijd. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in nieuwe kantoorruimte of systemen, maar ook tijd investeren in projecten die niet super veel opleveren, maar wel goed zijn voor je netwerk en ervaring. Dit soort tijdsinvesteringen kunnen zich tenslotte later dubbel en dwars terug betalen.

5. Geloof in jezelf!

Het klinkt misschien cliché, maar als jij zeker bent over je kunnen is de kans dat je klant dit ook doet een stuk groter. Zelfvertrouwen is een krachtig iets dat je uitstraalt en waarmee je mensen achter je krijgt, dus ook klanten. Ook positieve bewijslast in de vorm van succesvolle projecten en referenties helpen hierbij. Bekijk dus voor jezelf eens wat er goed ging in projecten en vermeldt dit in gesprekken met potentiële klanten. Een mooie manier om een positieve indruk na te laten.

6. Ontwikkel jezelf

Het credo 'stilstand is achteruitgang' gaat zeker op voor ondernemers. Blijf jezelf daarom ontwikkelen in de vorm van cursussen en verdiep je in onderwerpen die jouw werkgebied vergroten. Wees ook kritisch op jezelf en vraag aan klanten wat zij van de samenwerking en het resultaat vinden. Zo blijf je leren en ontwikkelen, waardoor jij als ondernemer steeds veelzijdiger wordt.

Meer tips voor succesvol ondernemen? Bekijk dan onze Compleet blog en laat je inspireren.

Bron: Ondernemenophakken.nl

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.