Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

Succesvol ondernemen: tips voor beginnende ondernemersEigen baas zijn heeft voor veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Zelf bepalen wat je doet, hoe je het doet en die dingen nastreven waar je gelukkig van wordt; het zijn slechts enkele zaken die zelfstandig ondernemen zo interessant maken. Maar natuurlijk zijn er ook risico's, want je hebt opeens geen vast inkomen meer en ook het binnenhalen van opdrachten kan een hele uitdaging zijn. Daarom geldt ook bij ondernemen dat een goed begin het halve werk is. En daar helpt Compleet je graag mee met onderstaande tips voor beginnende ondernemers.

1. Bijt je vast en zet door

Al het begin is moeilijk en dat geldt al helemaal voor het opstarten van je eigen zaak. Vooral het vinden van nieuwe klanten is een uitdaging en kost tijd. De meeste startende ondernemers gaan eerst op zoek binnen hun eigen netwerk, maar ook deze bron raakt uitgeput. En wat dan? Laat je in ieder geval niet te snel uit het veld slaan doordat je even geen opdrachten krijgt. Het opbouwen van een nieuw netwerk en het vertrouwen winnen van opdrachtgevers kost nu eenmaal tijd. Bouw daarom een buffer op met spaargeld en ben zeker in het begin niet te kieskeurig met het aannemen van opdrachten.

2. Netwerk en speel jezelf in de kijker

Een bekende valkuil is dat ondernemers, zodra ze 'vol' zitten, niet meer aan acquisitie doen. Want je hebt toch geen tijd voor nieuwe opdrachten? Toch is het belangrijk om ook in deze periodes je gezicht te laten zien, zowel op netwerkevents als online. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een blog, blijf actief op social media en houdt contact met relaties die een potentiële klant zijn. En blijf natuurlijk netwerken om zo je zakelijk netwerk uit te breiden. Bekijk hiervoor ook onze tips om een netwerktalent te worden.

3. Zorg dat je bereikbaar & zichtbaar bent

Zichtbaar en bereikbaar zijn is voor elke ondernemer essentieel. Zorg dus dat je dit vanaf het begin goed regelt. Een professioneel ogende website die helder overbrengt wat jij voor een klant kan betekenen is hier een essentieel onderdeel van. Maar ook je bereikbaarheid is minstens zo belangrijk. Want zou jij zaken willen doen met iemand die nooit bereikbaar is of terugbelt? Regel daarom je zakelijke telefonie goed en zorg dat je optimaal bereikbaar bent voor potentiële opdrachtgevers en zakenrelaties. 

4. Investeer in je toekomst

Investeren kan erg eng zijn, zeker als je nog geen vaste stroom aan inkomsten hebt. Toch is het ook in de beginfase belangrijk om te investeren en die bekende 'sprong in het diepe' te wagen om je bedrijf verder te helpen. 

Overigens bedoelen we met investeren niet alleen maar geld, maar ook tijd. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in nieuwe kantoorruimte of systemen, maar ook tijd investeren in projecten die niet super veel opleveren, maar wel goed zijn voor je netwerk en ervaring. Dit soort tijdsinvesteringen kunnen zich tenslotte later dubbel en dwars terug betalen.

5. Geloof in jezelf!

Het klinkt misschien cliché, maar als jij zeker bent over je kunnen is de kans dat je klant dit ook doet een stuk groter. Zelfvertrouwen is een krachtig iets dat je uitstraalt en waarmee je mensen achter je krijgt, dus ook klanten. Ook positieve bewijslast in de vorm van succesvolle projecten en referenties helpen hierbij. Bekijk dus voor jezelf eens wat er goed ging in projecten en vermeldt dit in gesprekken met potentiële klanten. Een mooie manier om een positieve indruk na te laten.

6. Ontwikkel jezelf

Het credo 'stilstand is achteruitgang' gaat zeker op voor ondernemers. Blijf jezelf daarom ontwikkelen in de vorm van cursussen en verdiep je in onderwerpen die jouw werkgebied vergroten. Wees ook kritisch op jezelf en vraag aan klanten wat zij van de samenwerking en het resultaat vinden. Zo blijf je leren en ontwikkelen, waardoor jij als ondernemer steeds veelzijdiger wordt.

Meer tips voor succesvol ondernemen? Bekijk dan onze Compleet blog en laat je inspireren.

Bron: Ondernemenophakken.nl

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.