8 tips om je data beter te beveiligen

De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

Tip voor ondernemers: je online data beter beveiligenCybercriminaliteit ook bedreiging voor MKB’ers

Cyberaanvallen zijn op dit moment regelmatig in het nieuws. Cybercriminaliteit is dan ook een actueel thema waar elke ondernemer mee te maken kan krijgen. Het is een misvatting van veel MKB-bedrijven dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen. Zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat 71% van de MKB'ers denkt dat zijn of haar bedrijf geen risico loopt. De realiteit is echter dat iedere onderneming, groot of klein, beschikt over data die van belang zijn voor het bedrijf. Hierdoor is elk bedrijf ook meteen een interessant doelwit voor cybercriminelen die bijvoorbeeld ransomware willen installeren. Dit soort software blokkeert de computer van een gebruiker en vraagt vervolgens om geld om de computer weer vrij te geven. Niet bepaald waar je op zit te wachten en een serieuze bedreiging van de online veiligheid van je bedrijf.

Tips om bedrijfsdata beter te beveiligen

Bekijk daarom onderstaande tips voor het beveiligen van de data van jouw bedrijf en voorkom problemen!

1. Wijzig regelmatig wachtwoorden
Veel MKB'ers veranderen nooit hun wachtwoord, maar delen deze ondertussen wel met collega's. Dit levert onnodig risico op en kan eenvoudig voorkomen worden door ze regelmatig te veranderen. Zorg ook dat de wachtwoorden voldoen aan de minimale lengte en het gebruik van zowel letters en nummers, als speciale leestekens. Doe dit voor alle devices, dus niet alleen computers, laptops en tablets, maar ook bijvoorbeeld routers.

2. Onderhoud je systemen
Slecht onderhouden systemen zijn een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen. Zorg daarom dat je devices regelmatig geüpdatet worden met de nieuwste firmware en software updates.

3. Zorg voor een goede firewall
Installeer een goede firewall en check regelmatig voor nieuwe updates. Vergeet ook niet dat een firewall soms moet worden geconfigureerd om bepaalde applicaties en functionaliteiten te ondersteunen.

4. Veilig in de cloud
Sla je bedrijfsdata op in de cloud? Controleer dan waar de provider zijn data opslaat en bekijk ook welke veiligheidsmaatregelen deze heeft genomen. Hoe krijg je toegang tot je data? En wordt de data versleuteld geüpload? Het zijn slechts enkele vragen die je na kunt gaan om de veiligheid van jouw cloudprovider in kaart te brengen.

5. VPN
Met een VPN maak je jouw eigen virtueel privénetwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat werknemers veilig op afstand verbinding kunnen maken met het zakelijke netwerk en dat data versleuteld wordt verstuurd.

6. Controleer randapparatuur
In je onderneming heb je waarschijnlijk meer apparatuur dan alleen pc's, laptops en routers. Vergeet daarom ook niet om randapparatuur zoals Voice over IP- of draadloze-telefoniesystemen regelmatig te updaten. Zo maak je de kans dat iemand ongewenst meeluistert een stuk kleiner.

7. Phishing, spam en schadelijke websites
Phishing komt op grote schaal voor en brengt grote veiligheidsrisico's met zich mee. Alleen al in 2014 ontving de Fraudehelpdesk, een meldpunt waar burgers en bedrijven terecht kunnen met vragen over oplichtingspraktijken, meer dan 70.000 meldingen van phishing. Zorg daarom voor een helder gebruikersbeleid waardoor je personeel zich ervan bewust is dat ze altijd alert moeten zijn en nooit verdachte e-mails moeten openen.

8. Aparte WiFi voor gasten
Biedt gasten bij je bedrijf de mogelijkheid om op een veilige manier beperkte toegang tot je WiFi-netwerk te krijgen door een apart gasten netwerk in te stellen. Zo hou je meer controle over de internactiviteit binnen je organisatie en scherm je de data beter af voor de buitenwereld.


Tot zover de tips voor het beveiligen van data. Geïnteresseerd in meer handige tips voor veiliger en productiever ondernemen? Bekijk dan ook eens onze Compleet blog.

Bron: Winmagpro.nl

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.