8 tips om je data beter te beveiligen

De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

Tip voor ondernemers: je online data beter beveiligenCybercriminaliteit ook bedreiging voor MKB’ers

Cyberaanvallen zijn op dit moment regelmatig in het nieuws. Cybercriminaliteit is dan ook een actueel thema waar elke ondernemer mee te maken kan krijgen. Het is een misvatting van veel MKB-bedrijven dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen. Zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat 71% van de MKB'ers denkt dat zijn of haar bedrijf geen risico loopt. De realiteit is echter dat iedere onderneming, groot of klein, beschikt over data die van belang zijn voor het bedrijf. Hierdoor is elk bedrijf ook meteen een interessant doelwit voor cybercriminelen die bijvoorbeeld ransomware willen installeren. Dit soort software blokkeert de computer van een gebruiker en vraagt vervolgens om geld om de computer weer vrij te geven. Niet bepaald waar je op zit te wachten en een serieuze bedreiging van de online veiligheid van je bedrijf.

Tips om bedrijfsdata beter te beveiligen

Bekijk daarom onderstaande tips voor het beveiligen van de data van jouw bedrijf en voorkom problemen!

1. Wijzig regelmatig wachtwoorden
Veel MKB'ers veranderen nooit hun wachtwoord, maar delen deze ondertussen wel met collega's. Dit levert onnodig risico op en kan eenvoudig voorkomen worden door ze regelmatig te veranderen. Zorg ook dat de wachtwoorden voldoen aan de minimale lengte en het gebruik van zowel letters en nummers, als speciale leestekens. Doe dit voor alle devices, dus niet alleen computers, laptops en tablets, maar ook bijvoorbeeld routers.

2. Onderhoud je systemen
Slecht onderhouden systemen zijn een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen. Zorg daarom dat je devices regelmatig geüpdatet worden met de nieuwste firmware en software updates.

3. Zorg voor een goede firewall
Installeer een goede firewall en check regelmatig voor nieuwe updates. Vergeet ook niet dat een firewall soms moet worden geconfigureerd om bepaalde applicaties en functionaliteiten te ondersteunen.

4. Veilig in de cloud
Sla je bedrijfsdata op in de cloud? Controleer dan waar de provider zijn data opslaat en bekijk ook welke veiligheidsmaatregelen deze heeft genomen. Hoe krijg je toegang tot je data? En wordt de data versleuteld geüpload? Het zijn slechts enkele vragen die je na kunt gaan om de veiligheid van jouw cloudprovider in kaart te brengen.

5. VPN
Met een VPN maak je jouw eigen virtueel privénetwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat werknemers veilig op afstand verbinding kunnen maken met het zakelijke netwerk en dat data versleuteld wordt verstuurd.

6. Controleer randapparatuur
In je onderneming heb je waarschijnlijk meer apparatuur dan alleen pc's, laptops en routers. Vergeet daarom ook niet om randapparatuur zoals Voice over IP- of draadloze-telefoniesystemen regelmatig te updaten. Zo maak je de kans dat iemand ongewenst meeluistert een stuk kleiner.

7. Phishing, spam en schadelijke websites
Phishing komt op grote schaal voor en brengt grote veiligheidsrisico's met zich mee. Alleen al in 2014 ontving de Fraudehelpdesk, een meldpunt waar burgers en bedrijven terecht kunnen met vragen over oplichtingspraktijken, meer dan 70.000 meldingen van phishing. Zorg daarom voor een helder gebruikersbeleid waardoor je personeel zich ervan bewust is dat ze altijd alert moeten zijn en nooit verdachte e-mails moeten openen.

8. Aparte WiFi voor gasten
Biedt gasten bij je bedrijf de mogelijkheid om op een veilige manier beperkte toegang tot je WiFi-netwerk te krijgen door een apart gasten netwerk in te stellen. Zo hou je meer controle over de internactiviteit binnen je organisatie en scherm je de data beter af voor de buitenwereld.


Tot zover de tips voor het beveiligen van data. Geïnteresseerd in meer handige tips voor veiliger en productiever ondernemen? Bekijk dan ook eens onze Compleet blog.

Bron: Winmagpro.nl

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.