10 tips om effectief te vergaderen

Word jij ook zo moe van die langdradige vergaderingen waarin uiteindelijk nog niets beslist wordt? Bekijk dan onze tips voor effectief vergaderen en verhoog je effectiviteit (en die van je collega's).

Ondernemer van morgen: tips om effectief te vergaderenZo nu en dan ontkom je er echt niet aan om te vergaderen. En met een productieve vergadering waarin knopen doorgehakt worden is natuurlijk niets mis. Maar die langdradige meetings waarin de helft van je collega's glazig voor zich uit zit te staren.. Die ben je liever kwijt dan rijk. Bekijk daarom onderstaande tips en ga vanaf nu voor (nog) effectiever vergaderen.

1. Bepaal het doel van je vergadering
Zonder doel wordt een vergadering al snel stuurloos. Ook meteen een mooi moment om te beslissen of een vergadering eigenlijk wel echt nodig is.

2. Maak een heldere agenda
Hiermee baken je de gespreksonderwerpen af en is voor iedereen duidelijk wat er besproken wordt en wat niet.

3. Wijs agendapunten aan collega's toe 
De kans dat iemand zich hierdoor verantwoordelijk voelt en voorbereid de vergadering ingaat is een stuk groter.

4. Bepaal hoeveel tijd er per agendapunt (ongeveer) beschikbaar is 
Zo voorkom je dat de helft van de punten niet besproken worden. En is een punt niet afgerond? Las hier dan later een aparte meeting voor in.

5. Bedenk wie je uitnodigt
Nodig alleen collega´s uit die wat toe te voegen hebben. Over het algemeen geldt dat hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe moeilijker het is om een beslissing te maken.

6. Benader zaken positief
Besteed niet onnodig veel aandacht aan bezwaren en kritiek, maar probeer juist te denken in mogelijkheden en oplossingen. Met een positieve blik kom je verder.

7. Hou controle over de vergadering 
Hou de tijd in de gaten, zorg dat niet enkel dominante collega´s aan het woord zijn en durf slecht voorbereide collega´s het woord te ontnemen.

8. Ga voor een korte vergadering
Bij een lange vergadering gaat de concentratie en productiviteit na een tijdje bergafwaarts. Kies daarom liever voor twee korte vergaderingen dan één lange.

9. Maak duidelijk wie wat gaat doen
Wijs taken en verantwoordelijkheden toe aan de juiste personen voordat de vergadering voorbij is.

10. Maak notulen 
Laat iemand notuleren/ maak zelf notulen en koppel hier een actielijst aan die je rondstuurt. Hierdoor zorg je dat de besproken punten ook daadwerkelijk opgepakt worden en de effectiviteit van de vergadering ook naderhand doorwerkt.

Tot zover onze tips voor een effectieve vergadering. Meer tips voor effectiever ondernemen? Bekijk dan ook eens onze blogpagina en laat je inspireren.

Bron: Continu.nl

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?