10 tips om effectief te vergaderen

Word jij ook zo moe van die langdradige vergaderingen waarin uiteindelijk nog niets beslist wordt? Bekijk dan onze tips voor effectief vergaderen en verhoog je effectiviteit (en die van je collega's).

Ondernemer van morgen: tips om effectief te vergaderenZo nu en dan ontkom je er echt niet aan om te vergaderen. En met een productieve vergadering waarin knopen doorgehakt worden is natuurlijk niets mis. Maar die langdradige meetings waarin de helft van je collega's glazig voor zich uit zit te staren.. Die ben je liever kwijt dan rijk. Bekijk daarom onderstaande tips en ga vanaf nu voor (nog) effectiever vergaderen.

1. Bepaal het doel van je vergadering
Zonder doel wordt een vergadering al snel stuurloos. Ook meteen een mooi moment om te beslissen of een vergadering eigenlijk wel echt nodig is.

2. Maak een heldere agenda
Hiermee baken je de gespreksonderwerpen af en is voor iedereen duidelijk wat er besproken wordt en wat niet.

3. Wijs agendapunten aan collega's toe 
De kans dat iemand zich hierdoor verantwoordelijk voelt en voorbereid de vergadering ingaat is een stuk groter.

4. Bepaal hoeveel tijd er per agendapunt (ongeveer) beschikbaar is 
Zo voorkom je dat de helft van de punten niet besproken worden. En is een punt niet afgerond? Las hier dan later een aparte meeting voor in.

5. Bedenk wie je uitnodigt
Nodig alleen collega´s uit die wat toe te voegen hebben. Over het algemeen geldt dat hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe moeilijker het is om een beslissing te maken.

6. Benader zaken positief
Besteed niet onnodig veel aandacht aan bezwaren en kritiek, maar probeer juist te denken in mogelijkheden en oplossingen. Met een positieve blik kom je verder.

7. Hou controle over de vergadering 
Hou de tijd in de gaten, zorg dat niet enkel dominante collega´s aan het woord zijn en durf slecht voorbereide collega´s het woord te ontnemen.

8. Ga voor een korte vergadering
Bij een lange vergadering gaat de concentratie en productiviteit na een tijdje bergafwaarts. Kies daarom liever voor twee korte vergaderingen dan één lange.

9. Maak duidelijk wie wat gaat doen
Wijs taken en verantwoordelijkheden toe aan de juiste personen voordat de vergadering voorbij is.

10. Maak notulen 
Laat iemand notuleren/ maak zelf notulen en koppel hier een actielijst aan die je rondstuurt. Hierdoor zorg je dat de besproken punten ook daadwerkelijk opgepakt worden en de effectiviteit van de vergadering ook naderhand doorwerkt.

Tot zover onze tips voor een effectieve vergadering. Meer tips voor effectiever ondernemen? Bekijk dan ook eens onze blogpagina en laat je inspireren.

Bron: Continu.nl

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?