Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

De gevolgen voor ondernemers van de op Prinsjedag 2015 aangekondigde maatregelen1. Geen Btw-verhoging en de zelfstandigenaftrek blijft
De gevreesde Btw-verhoging is (voorlopig) van de baan en ook het verlagen van de zelfstandigenaftrek gaat niet door. Daarnaast gaat de verhoging van belastingen voor ondernemers in box 2 niet door, net als de voorgenomen bezuinigingen van 100 miljoen op belangrijke innovatieregelingen. 

2. Inkomstenbelasting verlaagd
De inkomstenbelasting in de tweede en derde schijf wordt met 1,85% verlaagd naar 40,15%. Ook wordt de derde schijf verlengd met € 8.549, waardoor de vierde schijf vanaf 2016 bij € 66.421 begint. 

3. Autobelastingen
Er verandert het en ander op het gebied van autobelastingen. Ondernemersplatform De Zaak licht de nieuwe constructies toe met enkele handige rekenvoorbeelden.

4. Lage Inkomens Voordeel (LIV)
In 2016 is het voor ondernemers aantrekkelijk om mensen met een laag inkomen (tot 120% van het minimumloon) in dienst te houden. Ook kun je in 2017 gebruik maken van het Lage Inkomens Voordeel (LIV). Deze maatregel moet de kosten voor banen aan de kwetsbare kant van de arbeidsmarkt voor zowel werknemers als werkgevers verlagen.

5. Particulieren als investeerder
De nieuwe Vriend-Piet regeling maakt het fiscaal aantrekkelijker voor particulieren om te investeren in nieuwe of bestaande bedrijven. De regeling stimuleert niet alleen directe investeringen door bijvoorbeeld familie of vrienden in een startende onderneming, maar ook investeringen via intermediaire fondsen. Deze fondsen bundelen kapitaal, waardoor meer geïnvesteerd kan worden in grotere projecten. Het kabinet heeft 50 miljoen euro gereserveerd en gaat de Vriend-Piet regeling in de loop van 2016 concreet uitwerken.

6. Duidelijkheid over de VAR
De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt waarschijnlijk per 1 januari 2016 vervangen door een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

7. Meer ruimte voor startups en innovatie
Het speciale programma voor startende ondernemers, Startup Delta, wordt ook in 2016 voortgezet. En heb je ambitie om komend jaar te groeien met je bedrijf? Dan kun je met een nieuwe online financieringswijzer snel en eenvoudig bekijken welke financieringsopties beschikbaar zijn voor je groeiplannen.

8. Verlaging regeldruk
Het kabinet heeft 2,5 miljard euro gereserveerd om de regeldruk voor ondernemers te verlagen. In deze kabinetsperiode is van dat bedrag al 1,35 miljard euro gebruikt voor regelvermindering, zoals het afschaffen van bepaalde vergunningen. Zo wil het ministerie van Economische Zaken bekijken hoe ze voor nieuwe producten en diensten, belemmeringen in wet- en regelgeving kan wegnemen. 

9. Betere fiscale regels voor research & development
In 2016 worden de twee belangrijkste fiscale regelingen - de Research en Development Aftrek (RDA) en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) - samengevoegd onder de naam WBSO. Er is 1.143 miljoen euro beschikbaar om innovatie te stimuleren. Voor loonkosten (nu WBSO) en overige R&D-kosten en -uitgaven (nu RDA) gelden dan dezelfde voordeelpercentages. Hierdoor kunnen ondernemers het totale fiscale voordeel vanaf volgend jaar via de loonheffing verrekenen.

10. Korting op duurzame energie
De regeling voor het lokaal opwekken van energie wordt in 2016 verruimd en stelt bedrijven en consumenten in staat op lokaal niveau een speciale energiecoöperatie op te richten. De hierbij horende korting op de energiebelasting stijgt komend jaar van 7,5 cent per kWh naar 9,0 cent per kWh. Goed nieuws dus als je duurzamer wilt ondernemen.

Wil je een compleet overzicht van de wijzigingen voor 2016? Bekijk dan het overzicht van de kabinetsplannen en neem een kijkje op onze blog voor meer ondernemersnieuws.

Bron: Dezaak.nl

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?