Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

De gevolgen voor ondernemers van de op Prinsjedag 2015 aangekondigde maatregelen1. Geen Btw-verhoging en de zelfstandigenaftrek blijft
De gevreesde Btw-verhoging is (voorlopig) van de baan en ook het verlagen van de zelfstandigenaftrek gaat niet door. Daarnaast gaat de verhoging van belastingen voor ondernemers in box 2 niet door, net als de voorgenomen bezuinigingen van 100 miljoen op belangrijke innovatieregelingen. 

2. Inkomstenbelasting verlaagd
De inkomstenbelasting in de tweede en derde schijf wordt met 1,85% verlaagd naar 40,15%. Ook wordt de derde schijf verlengd met € 8.549, waardoor de vierde schijf vanaf 2016 bij € 66.421 begint. 

3. Autobelastingen
Er verandert het en ander op het gebied van autobelastingen. Ondernemersplatform De Zaak licht de nieuwe constructies toe met enkele handige rekenvoorbeelden.

4. Lage Inkomens Voordeel (LIV)
In 2016 is het voor ondernemers aantrekkelijk om mensen met een laag inkomen (tot 120% van het minimumloon) in dienst te houden. Ook kun je in 2017 gebruik maken van het Lage Inkomens Voordeel (LIV). Deze maatregel moet de kosten voor banen aan de kwetsbare kant van de arbeidsmarkt voor zowel werknemers als werkgevers verlagen.

5. Particulieren als investeerder
De nieuwe Vriend-Piet regeling maakt het fiscaal aantrekkelijker voor particulieren om te investeren in nieuwe of bestaande bedrijven. De regeling stimuleert niet alleen directe investeringen door bijvoorbeeld familie of vrienden in een startende onderneming, maar ook investeringen via intermediaire fondsen. Deze fondsen bundelen kapitaal, waardoor meer geïnvesteerd kan worden in grotere projecten. Het kabinet heeft 50 miljoen euro gereserveerd en gaat de Vriend-Piet regeling in de loop van 2016 concreet uitwerken.

6. Duidelijkheid over de VAR
De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt waarschijnlijk per 1 januari 2016 vervangen door een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

7. Meer ruimte voor startups en innovatie
Het speciale programma voor startende ondernemers, Startup Delta, wordt ook in 2016 voortgezet. En heb je ambitie om komend jaar te groeien met je bedrijf? Dan kun je met een nieuwe online financieringswijzer snel en eenvoudig bekijken welke financieringsopties beschikbaar zijn voor je groeiplannen.

8. Verlaging regeldruk
Het kabinet heeft 2,5 miljard euro gereserveerd om de regeldruk voor ondernemers te verlagen. In deze kabinetsperiode is van dat bedrag al 1,35 miljard euro gebruikt voor regelvermindering, zoals het afschaffen van bepaalde vergunningen. Zo wil het ministerie van Economische Zaken bekijken hoe ze voor nieuwe producten en diensten, belemmeringen in wet- en regelgeving kan wegnemen. 

9. Betere fiscale regels voor research & development
In 2016 worden de twee belangrijkste fiscale regelingen - de Research en Development Aftrek (RDA) en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) - samengevoegd onder de naam WBSO. Er is 1.143 miljoen euro beschikbaar om innovatie te stimuleren. Voor loonkosten (nu WBSO) en overige R&D-kosten en -uitgaven (nu RDA) gelden dan dezelfde voordeelpercentages. Hierdoor kunnen ondernemers het totale fiscale voordeel vanaf volgend jaar via de loonheffing verrekenen.

10. Korting op duurzame energie
De regeling voor het lokaal opwekken van energie wordt in 2016 verruimd en stelt bedrijven en consumenten in staat op lokaal niveau een speciale energiecoöperatie op te richten. De hierbij horende korting op de energiebelasting stijgt komend jaar van 7,5 cent per kWh naar 9,0 cent per kWh. Goed nieuws dus als je duurzamer wilt ondernemen.

Wil je een compleet overzicht van de wijzigingen voor 2016? Bekijk dan het overzicht van de kabinetsplannen en neem een kijkje op onze blog voor meer ondernemersnieuws.

Bron: Dezaak.nl

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?