Is het einde van voicemail in zicht?

Een nieuwe bezuinigingsronde bij de Amerikaanse bank JP Morgan eist een nieuw slachtoffer: de voicemail. Luidt het bedrijf hiermee het einde van de techniek in?

'Ik ben er niet, maar als je een bericht achterlaat na de piep bel ik je later even terug'. Het is een boodschap die je waarschijnlijk al honderden, zo niet duizenden keren hebt gehoord, waarna je zuchtend de verbinding verbrak. Bij JP Morgan is de kans dat je nog een voicemail krijgt een stuk kleiner geworden. Het bedrijf sluit 26.000 voicemailboxen van medewerkers die geen direct telefoonverkeer met klanten hebben. De reden? "iedereen kan op zijn mobiel ook tekstberichten of e-mail ontvangen", aldus de bank. Al zal het kostenplaatje van voicemail gebruik ook meewegen: een voicemailbox kost de bank gemiddeld 10 dollar per maand. En dat loopt aardig in de kosten. Overigens is JP Morgan niet het eerste bedrijf dat voicemail de nek omdraait. Afgelopen jaar maakte Coca Cola ook al bekend de voicemails op het hoofdkantoor te beëindigen. Is voicemail overbodig geworden?

4 redenen waarom voicemail overbodig is

Kostenbesparing, niet meer van deze tijd, de digitalisering. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom we eigenlijk best zonder voicemail kunnen:

  • De voicemail lijkt door onze toenemende mobiele bereikbaarheid steeds minder gebruikt te worden;
  • Kostenbesparing: zoals eerder al te lezen was, kost voicemail geld;
  • Tijdverspilling. Hoe vaak wil je een bericht afluisteren om vervolgens te horen hoe iemand ophangt of dat je staat te luisteren naar een broekzakgesprek?
  • Ongemakkelijk en achterhaald. Zal je altijd zien: bel je die ene belangrijke klant, maak je een gigantische verspreking in je bericht. En daar zit je dan. Hopend dat hij of zij de boodschap nooit zal afluisteren;
  • Er zijn steeds meer alternatieven. E-mail, whatsapp, sms en social media. Er zijn steeds meer manieren om iemand te bereiken. Dus waarom zou je nog een boodschap achterlaten die wellicht nooit wordt afgeluisterd?

Toch nog gehecht aan je voicemail? Wees gerust, volgens analist Ed Achterberg van Telecom Paper blijft voicemail door zijn verdienmodel voorlopig nog bestaan. 

Volledige controle over je mobiele bereikbaarheid

Bij Compleet zorgen we dat je optimaal bereikbaar bent zodat bellers de voicemail niet eens bereiken. Eigenwijze zakelijke telefonie die net zo flexibel is als jij als ondernemer  en waarmee je altijd en overal bereikbaar bent waar jij dat wilt. En spreekt iemand toch je voicemail in? Dan kun je het bericht als geluidsbestand in je e-mail ontvangen. Wel zo handig. Benieuwd wat we jou kunnen bieden? Bekijk onze opties voor zakelijke telefonie of vraag het onze adviseurs.

Andere interessante tips