Het geheim achter de perfecte power nap

Een power nap kan je helpen om van een algehele staat van vermoeidheid snel te switchen naar een productieve state of mind. Maar hoe ziet de perfecte power nap er eigenlijk uit?

Productief ondernemen: tips voor de perfecte power napVan een dutje kun je heerlijk uitgerust wakker worden, maar ook ontwaken in een slaapdronken toestand waarin productiviteit ver te zoeken is. Een succesvolle power nap nemen blijkt volgens een artikel van The New York Times niet alleen knap lastig, maar ook afhankelijk van het doel wat je ermee wil bereiken. Onderstaand meer over de drie types power naps.

Power nap voor meer energie

Heb je behoefte aan een energie boost en wil je alerter en geconcentreerder zijn? Dan is een power nap van 10 tot 20 minuten ideaal, waarbij je na een dutje van 10 minuten het meest alert ontwaakt. Het effect van deze power nap blijft ongeveer 2 tot 2,5 uur hangen.

Het slechtste dat je kunt doen is een power nap van 30 minuten. Dit is net lang genoeg om je in een diepere slaapfase te brengen, waardoor je slaapdronken en met een duf gevoel wakker wordt. Precies wat je niet wilde bereiken.

Power nap voor een beter geheugen

Naast de korte power nap zijn er ook langere varianten met elk hun eigen kenmerken. Zo verbetert een dutje van een uur je geheugen, wat handig is als je dingen goed wilt onthouden. Let wel op: je wordt er niet bepaald alerter door. Zo kun je na een uur wakker worden alsof je een kater hebt en kost het weer even om in je werkritme te komen. Bedenk dus goed wanneer je dit inplant.

Power nap voor meer creativiteit

Met een lengte van anderhalf uur kun je dit eigenlijk geen power nap meer noemen, maar we willen hem toch even benoemen. Door anderhalf uur te slapen maak je een volledige slaapcyclus door, waardoor je niet slaapdronken wakker wordt. Hierdoor ben je niet alleen beter uitgerust, maar krijgt ook je creativiteit en het emotionele en procedurele geheugen een boost. Handig als je bijvoorbeeld moet brainstormen over een nieuw concept en je niet bepaald creatief voelt.

Tot slot nog een tip: het beste moment voor een power nap is tussen één en vier uur 's middags. Als je na vier uur nog een dutje inplant loop je namelijk risico op een verminderde nachtrust.

Tot zover onze tips voor een goede power nap. Meer tips voor productiever en slimmer ondernemen? Bekijk dan ook eens onze Compleet blog.

Bron: Nrccarriere.nl 

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap?