Het geheim achter de perfecte power nap

Een power nap kan je helpen om van een algehele staat van vermoeidheid snel te switchen naar een productieve state of mind. Maar hoe ziet de perfecte power nap er eigenlijk uit?

Productief ondernemen: tips voor de perfecte power napVan een dutje kun je heerlijk uitgerust wakker worden, maar ook ontwaken in een slaapdronken toestand waarin productiviteit ver te zoeken is. Een succesvolle power nap nemen blijkt volgens een artikel van The New York Times niet alleen knap lastig, maar ook afhankelijk van het doel wat je ermee wil bereiken. Onderstaand meer over de drie types power naps.

Power nap voor meer energie

Heb je behoefte aan een energie boost en wil je alerter en geconcentreerder zijn? Dan is een power nap van 10 tot 20 minuten ideaal, waarbij je na een dutje van 10 minuten het meest alert ontwaakt. Het effect van deze power nap blijft ongeveer 2 tot 2,5 uur hangen.

Het slechtste dat je kunt doen is een power nap van 30 minuten. Dit is net lang genoeg om je in een diepere slaapfase te brengen, waardoor je slaapdronken en met een duf gevoel wakker wordt. Precies wat je niet wilde bereiken.

Power nap voor een beter geheugen

Naast de korte power nap zijn er ook langere varianten met elk hun eigen kenmerken. Zo verbetert een dutje van een uur je geheugen, wat handig is als je dingen goed wilt onthouden. Let wel op: je wordt er niet bepaald alerter door. Zo kun je na een uur wakker worden alsof je een kater hebt en kost het weer even om in je werkritme te komen. Bedenk dus goed wanneer je dit inplant.

Power nap voor meer creativiteit

Met een lengte van anderhalf uur kun je dit eigenlijk geen power nap meer noemen, maar we willen hem toch even benoemen. Door anderhalf uur te slapen maak je een volledige slaapcyclus door, waardoor je niet slaapdronken wakker wordt. Hierdoor ben je niet alleen beter uitgerust, maar krijgt ook je creativiteit en het emotionele en procedurele geheugen een boost. Handig als je bijvoorbeeld moet brainstormen over een nieuw concept en je niet bepaald creatief voelt.

Tot slot nog een tip: het beste moment voor een power nap is tussen één en vier uur 's middags. Als je na vier uur nog een dutje inplant loop je namelijk risico op een verminderde nachtrust.

Tot zover onze tips voor een goede power nap. Meer tips voor productiever en slimmer ondernemen? Bekijk dan ook eens onze Compleet blog.

Bron: Nrccarriere.nl 

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap?