Dit zijn de voordelen en nadelen van Bitcoin

De Bitcoin komt regelmatig voorbij in de media. Maar weet jij eigenlijk de voor- en nadelen van deze digitale valuta? Wij zetten ze voor je op een rij.

De voordelen en nadelen van BitcoinWat is Bitcoin?

De Bitcoin is een digitaal betaalmiddel dat bedacht is in de computerwereld. Een digitale valuta dus die net als bijvoorbeeld goud schaars is en waarbij de waarde fluctueert op basis van vraag en aanbod. Tegelijkertijd is het een fenomeen dat mogelijk een grote invloed gaat hebben op de manier waarop we betalen en de structuur van de financiële wereld zoals we die nu kennen. ICT-dienstverlener Sogeti onderzocht de voordelen en nadelen van deze nieuwe valuta en kwam tot de volgende conclusies.

Voordelen Bitcoin

Volgens Sogeti biedt Bitcoin de volgende voordelen:

1. Betaalgemak: je kunt de virtuele munt overal naartoe sturen in elk gewenst bedrag. 

2. Lage transactiekosten: voor Bitcoin is geen ingewikkeld systeem nodig, waardoor je bijna geen transactiekosten betaalt.

3. Geen minimumbedrag: een Bitcoin betaling is voor elke waarde mogelijk, zelfs voor een paar cent.

4. Veiligheid: het Bitcoin protocol is beveiligd met een zware encryptie waardoor de veiligheid gewaarborgd is.

5. Je omzeilt de banken: bij een betaling via Bitcoin maak je geen gebruik van de systemen van banken. Handig, aangezien volgens cijfers van die banken ongeveer 2,5 miljard mensen geen toegang tot een bank hebben. Door Bitcoin kan deze groep toch betalingen doen, zolang er maar een internetverbinding aanwezig is.

6. Anonimiteit: betalingen in Bitcoins zijn anoniem. Hierdoor is er geen gevaar voor identiteitsdiefstal.

7. Zekerheid: als je een mail met Bitcoin-code krijgt, betekent dit dat je ook direct het bedrag binnen hebt. Het risico op ongedekte cheques is dus niet aanwezig.

Nadelen Bitcoin

Natuurlijk heeft Bitcoin  ook diverse nadelen. De belangrijkste op een rij:

1. Onbekendheid: Bitcoin is op dit moment nog maar beperkt bekend, waardoor je er nog maar op een beperkt aantal plaatsen mee kunt betalen. 

2. Waardefluctuaties: doordat de koers niet vastligt kan de koers constant veranderen. In zowel positieve als negatieve zin. 

4. Schimmige zaken: door de anonimiteit en zwaar beveiligde encryptie kan met Bitcoin ook betaald worden voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

5. Kritiek vanuit de overheid: doordat een betaling ook zonder bank kan worden gedaan, kunnen betalingen niet/ veel moeilijker getraceerd worden. Iets waar veel regeringen hun bedenkingen bij hebben.

6. Risico: helaas is er ook bij Bitcoin gevaar voor diefstal. Als een hacker de code van jouw Bitcoin weet te achterhalen, is de kans op diefstal groot.

7. Gebrek aan toezicht: er is geen centraal orgaan, zoals de Centrale Bank, die toezicht houdt op de munt. 

Meer weten over Bitcoin? 
Het fenomeen Bitcoin is volop in ontwikkeling en lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen. Als de digitale munt echt doorbreekt, betekent dit een serieuze bedreiging/ uitdaging voor traditionele financiële instituten zoals banken. Voor nu is de exacte invloed en werkbaarheid van Bitcoin echter nog een kwestie van afwachten.

Ben jij een echte ondernemer van morgen en wil je meer weten over Bitcoin? Bekijk dan eens een van de documentaires over Bitcoin op Coindesk.com.

Bron: Automatiseringsgids.nl

Andere interessante tips

 • Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Mobiel werken: iedereen praat erover, maar hoe regel je dit voor jouw organisatie?

  Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is mobiel werken al lang geen unicum meer. Jonge professionals schijnen zelfs een voorkeur te hebben voor een werkgever waar zij mobiel kunnen werken, boven een riant salaris. Toch blijkt er gek genoeg nog nauwelijks beleid voor mobiel werken. Wij helpen je graag op weg met je mobiele bereikbaarheid!

 • Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Meer werkstress door technologie, wat kun je er tegen doen?

  Met alle technologische mogelijkheden zijn mensen bereikbaarder dan ooit. Het is ontzettend verleidelijk om even je mail bij te werken, nog even de resultaten te checken of tóch dat telefoontje van die grote klant nog even te beantwoorden. Voor sommige mensen leidt deze vervaging van werk- en privétijd tot werkstress. Dat kun je echter voorkomen! Wij helpen je graag op weg. 

 • De perfecte koffer voor zakenreizigers

  De perfecte koffer voor zakenreizigers

  Maak jij regelmatig business trips of ben je dagelijks op pad met een hoop spullen in je trolley? Dan is de nieuwe G-RO koffer jouw nieuwe reismaatje die flexibel ondernemen nog gemakkelijker maakt.

 • Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Een goed begin.. 5 tips voor beginnende ondernemers

  Of je nu van jongs af aan al een ondernemersdroom hebt of dat de drang om te ondernemen pas net is ontstaan; voor jezelf beginnen is behoorlijk spannend. Wij helpen je daarom graag bij jou eerste stappen als ondernemer met deze vijf tips voor startende ondernemers.

 • 8 tips om je data beter te beveiligen

  8 tips om je data beter te beveiligen

  De beveiliging van je data is niet alleen essentieel, maar voor MKB-bedrijven soms ook een flinke uitdaging. Daarom hebben we acht tips voor je om de data van jouw bedrijf beter te beveiligen.

 • Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Google gaat mobiel internet stuk sneller maken

  Pagina's op je smartphone die traag of niet volledig laden zijn voor veel mensen een ergernis. En eerlijk is eerlijk, het past dan ook niet meer in het plaatje van onze high tech maatschappij waarin alles snel moet gaan. Google gaat met het open-source project Accelerated Mobile Pages (AMP) de strijd aan met trage content die de online ervaring onnodig vertraagt.

 • Zo gaan topondernemers om met stress

  Zo gaan topondernemers om met stress

  Stress, stress en nog eens stress. Heb jij soms ook het gevoel dat je minder productief bent door stress op de werkvloer? Laat je dan inspireren door de manier waarop deze topondernemers ermee omgaan.

 • Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Productiever ondernemen: haal meer uit je werkdag

  Veel ondernemers denken dat je door de hele dag keihard door te werken het meeste uit je werkdag haalt. Onderzoek van carrièrewebsite The Muse toont echter aan dat dit niet het geval is. Maar hoe haal je dan wel het meeste uit je werkdag? We vertellen het je in dit artikel.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

  De Prinsjesdag van 2015 bracht dit keer goed nieuws en positieve vooruitzichten. Zo zit de economie volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Benieuwd welke gevolgen dit voor jou als ondernemer heeft? Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

 • 3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  3 tips om 24/7 bereikbaar te zijn

  Werk en privé versmelten steeds meer en daardoor vervagen ook de kantoortijden. Het is echter niet voor iedere organisatie weggelegd om 24/7 bereikbaar te zijn. Of toch wel? Hosted telefonie kan dan uitkomst bieden. Wij geven je graag 3 tips om ervoor te zorgen dat geen oproep verloren gaat. Zo is jouw business optimaal bereikbaar voor jouw relaties!

 • 5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  5 vragen om jouw optimale bereikbaarheid in kaart te brengen

  Communicatie kent vrijwel geen beperkingen in tijd of plaats meer.  Het aantal mobiele devices is ongekend hoog.  Ook sociale media zijn door het grote aantal gebruikers nog altijd belangrijke communicatiekanalen. Dit brengt niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook verwachtingen met zich mee. We leven in een 24-uurs economie. Iedereen kan altijd en overal bereikbaar zijn.  Maar wil jij dat wel?  Hoe bereikbaar moet jouw organisatie eigenlijk zijn? Wij zetten 5 vragen op een rijtje om daar achter te komen.

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?