Dit zijn de voordelen en nadelen van Bitcoin

De Bitcoin komt regelmatig voorbij in de media. Maar weet jij eigenlijk de voor- en nadelen van deze digitale valuta? Wij zetten ze voor je op een rij.

De voordelen en nadelen van BitcoinWat is Bitcoin?

De Bitcoin is een digitaal betaalmiddel dat bedacht is in de computerwereld. Een digitale valuta dus die net als bijvoorbeeld goud schaars is en waarbij de waarde fluctueert op basis van vraag en aanbod. Tegelijkertijd is het een fenomeen dat mogelijk een grote invloed gaat hebben op de manier waarop we betalen en de structuur van de financiële wereld zoals we die nu kennen. ICT-dienstverlener Sogeti onderzocht de voordelen en nadelen van deze nieuwe valuta en kwam tot de volgende conclusies.

Voordelen Bitcoin

Volgens Sogeti biedt Bitcoin de volgende voordelen:

1. Betaalgemak: je kunt de virtuele munt overal naartoe sturen in elk gewenst bedrag. 

2. Lage transactiekosten: voor Bitcoin is geen ingewikkeld systeem nodig, waardoor je bijna geen transactiekosten betaalt.

3. Geen minimumbedrag: een Bitcoin betaling is voor elke waarde mogelijk, zelfs voor een paar cent.

4. Veiligheid: het Bitcoin protocol is beveiligd met een zware encryptie waardoor de veiligheid gewaarborgd is.

5. Je omzeilt de banken: bij een betaling via Bitcoin maak je geen gebruik van de systemen van banken. Handig, aangezien volgens cijfers van die banken ongeveer 2,5 miljard mensen geen toegang tot een bank hebben. Door Bitcoin kan deze groep toch betalingen doen, zolang er maar een internetverbinding aanwezig is.

6. Anonimiteit: betalingen in Bitcoins zijn anoniem. Hierdoor is er geen gevaar voor identiteitsdiefstal.

7. Zekerheid: als je een mail met Bitcoin-code krijgt, betekent dit dat je ook direct het bedrag binnen hebt. Het risico op ongedekte cheques is dus niet aanwezig.

Nadelen Bitcoin

Natuurlijk heeft Bitcoin  ook diverse nadelen. De belangrijkste op een rij:

1. Onbekendheid: Bitcoin is op dit moment nog maar beperkt bekend, waardoor je er nog maar op een beperkt aantal plaatsen mee kunt betalen. 

2. Waardefluctuaties: doordat de koers niet vastligt kan de koers constant veranderen. In zowel positieve als negatieve zin. 

4. Schimmige zaken: door de anonimiteit en zwaar beveiligde encryptie kan met Bitcoin ook betaald worden voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

5. Kritiek vanuit de overheid: doordat een betaling ook zonder bank kan worden gedaan, kunnen betalingen niet/ veel moeilijker getraceerd worden. Iets waar veel regeringen hun bedenkingen bij hebben.

6. Risico: helaas is er ook bij Bitcoin gevaar voor diefstal. Als een hacker de code van jouw Bitcoin weet te achterhalen, is de kans op diefstal groot.

7. Gebrek aan toezicht: er is geen centraal orgaan, zoals de Centrale Bank, die toezicht houdt op de munt. 

Meer weten over Bitcoin? 
Het fenomeen Bitcoin is volop in ontwikkeling en lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen. Als de digitale munt echt doorbreekt, betekent dit een serieuze bedreiging/ uitdaging voor traditionele financiële instituten zoals banken. Voor nu is de exacte invloed en werkbaarheid van Bitcoin echter nog een kwestie van afwachten.

Ben jij een echte ondernemer van morgen en wil je meer weten over Bitcoin? Bekijk dan eens een van de documentaires over Bitcoin op Coindesk.com.

Bron: Automatiseringsgids.nl

Andere interessante tips

Past Compleet bij jou?

In 4 vragen weet je of Compleet bij jouw bedrijf past.

Onze slimme oplossingen voor zakelijke telefonie

Compleet.nl biedt eigenwijze zakelijke telefonie waarmee jij je bereikbaarheid volledig zelf regelt. Klaar voor de volgende stap? 

Compleet op de hoogte van het laatste nieuws?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zakelijke bereikbaarheid en handige tips voor ondernemers?